AMSTERDAM - Patiënten die noodgedwongen moeten wisselen van medicatie, artsen en apothekers die uren kwijt zijn met het zoeken naar alternatieve medicatie: het medicijntekort in Nederland begint steeds grotere vormen aan te nemen. En een oplossing is nog niet in zicht. Artsen, apothekers en de patiëntenvereniging trekken nu aan de bel.
Wanhopig klopt hij bij zijn huisarts aan. Die geeft hem iets om het draaglijk te houden, paracetamol en tramadol. Bossen: „Maar dat is geen alternatief tegen de heftige pijn. Zonder mijn morfinepillen kan ik niet normaal functioneren, niet slapen, niet werken.”
Zoals Bossen zijn er heel wat Nederlanders. In 2022 liep het tekort op en inmiddels zijn er 1500 middelen niet op voorraad. De meeste tekorten ontstaan door problemen in de productie (32% in 2022) en in de distributie (33% in 2022).
Meeste tekorten
„Veel medicijnen worden gemaakt in India en China. Als daar de productie stil komt te liggen, of als er tijdens het transport iets misgaat, heeft dat meteen gevolgen voor de medicijnvoorraden hier”, zegt Aris Prins, voorzitter van apothekersvereniging KNMP.
De rest van het verhaal is te lezen via deze LINK.
Reactie plaatsen
Reacties