Extra vierge olijfolie is niet voor niets een hoofdbestanddeel in het mediterrane dieet. En het is niet alleen omdat het de perfecte saladedressing of balsamico-azijncombinatie is. Extra vierge olijfolie is een hoofdbestanddeel in producten met visolie vanwege de antioxiderende eigenschappen die ervoor zorgen dat je lichaam daadwerkelijk kan profiteren van de essentiële Omega-3 vetzuren. Maar niet elke extra vierge olijfolie is goed. De gezondheidsvoordelen zijn voornamelijk gerelateerd aan de aanwezigheid van de fenolische verbindingen, niet aan de olie zelf.
Polyfenolen zijn natuurlijke antioxidanten die vaak voorkomen in zeevruchten, noten en zaden. Ze zijn bijzonder krachtig in olijven. Heeft u wellicht al gehoord van hoog fenolische olijfolie? Alle extra vierge olijfolie bevat een aantal polyfenolen, maar bepaalde soorten hebben veel hogere polyfenolniveau dan andere. Deze nutraceuticals zitten boordevol bioactieve antioxidanten die ons lichaam nodig heeft om de voedingsstoffen op te nemen. Afgezien van alle goede eigenschappen, dragen polyfenolen ook bij aan de kenmerkende, bittere smaak van olijfolie, en ze beschermen de olie tegen ranzig worden, waardoor deze langer mee gaat. Met andere woorden, polyfenolen maken of breken olijfolie. En visolie ook. Polyfenolen en vetzuren zijn een perfecte combinatie, die in synergie werken om de omega-3’s vers en krachtig te houden, zodat ze in het lichaam kunnen worden opgenomen.